Otkrijte tajnu longevityja na drugom Women’s Weekendu

Možemo li živjeti duže i kvalitetnije? Ako promotrimo longevity, novi znanstveni pravac i trend, apsolutno možemo.

Umjesto bijega od starenja, mnogi danas prepoznaju važnost održavanja balansa između tjelesnog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. To uključuje pažljiv odabir prehrane, redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu stresa i promicanje pozitivnih međuljudskih odnosa. Longevity zato nije samo puko produženje životnog vijeka, već i nastojanje za kvalitetnijim i ispunjenijim postojanjem. Longevity je pojam koji sve češće čujemo, ali što on zapravo znači i koliko nam može pomoći da živimo zdravije, kvalitetnije i dulje, saznat ćemo na panelu “Longevity – kako živjeti duže i ljepše?” powered by Vichy održati na ovogodišnjem Women’s Weekendu. Na panelu ćemo od nutricionistice Darije Vranešić Bender, Vesne Mudrinić, akupunkturistice i osnivačice Satori Acupuncture te dr. sc. Željane Bolanče iz Poliklinike Bolanča iz prve ruke doznati sve što želimo znati o longevityju. Uoči gostovanja na Women’s Weekendu, razgovarali smo s doktoricom Bolančom o longevityju, njegovom utjecaju na zdravlje kože i ljepotu te o tome što možemo učiniti da se osjećamo i izgledamo mlado.

“Pojam ‘longevity’ odnosi se na produženje životnog vijeka, ali na način da se istovremeno naglašava i kvaliteta života. Tu se referiramo na dodavanje godina životu, ali i životu godina. Temelji se na kvalitetnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi, izbjegavanju konzumiranja alkohola i cigareta, dovoljnoj količini sna, pravilnom disanju te meditaciji (ili molitvi), sve kako bismo prevenirali bolesti koje skraćuju životni vijek i narušavaju kvalitetu života. Možda zvuči kao oksimoron, ali cilj je da umremo mladi u staroj životnoj dobi”, objasnila nam je doktorica Bolanča i dodala kako je longevity je trend koji vidimo u svim aspektima života, a koji u Hrvatskoj još nije ni uzeo veliki zamah kakav je drugim zapadnim zemljama.

U posljednjem desetljeću, doživljaj starenja i koncept dugovječnosti doživjeli su značajnu transformaciju. Umjesto da se fokusiramo isključivo na zaustavljanje procesa starenja, sve više ljudi teži produženju životnog vijeka kroz održavanje kvalitete života, vitalnosti i zdravlja. Dugovječnost nije samo biološki fenomen, već je postala životni stil, trend koji oblikuje način na koji razmišljamo o starijem dobu.

“Ako su nam način života i medicina produljili životni vijek, onda vjerojatno želimo produljiti i dobar i zdrav izgled kože, a time i općeniti izgled. Ako izvana izgledate onako kako se i iznutra osjećate, sigurna sam da to vodi boljem samopouzdanju”, ističe doktorica Bolanča te dodaje kako je koža naš najveći organ, koji je istovremeno u cijelosti izložen vanjskim, ali i unutarnjim čimbenicima.

“Najbolje se to primjećuje na koži lica. Ako je prekomjerno izlažemo UV zračenju, dimu cigareta ili drugim toksinima, značajno je oštećujemo i narušavamo joj kvalitetu. Takva koža puna je nepravilnih pigmentacija, beživotna, dehidrirana, bez sjaja, te je sklonija riziku nastanka svih vrsta tumora, pa i najmalignijeg – melanoma kože. Na takvoj koži ranije primjećujemo nastanak bora, jer s jedne strane dolazi do smanjenog stvaranja kolagena, a s druge strane bržeg propadanja postojećeg”, dodaje doktorica.

Longevity nam može pomoći i da stvorimo dobru beauty rutinu koja će nam pomoći da zadržimo i održimo mladolik izgled kože. Doktorica Bolanča navodi da je ključno odabrati aktivne sastojke u optimalnim koncentracijama, ali da, kada govorimo o koži, uvijek vrijedi princip manje je više.

“Za jutarnju njegu preporučujem upotrebu vitamina C, niacinamida i hijalurona, uz obavezan SPF. Važno je napomenuti da nisu svi sastojci prikladni za svaki tip kože. Pravilnom raspodjelom aktivnih sastojaka u dnevnoj i večernjoj rutini, štitimo kožnu barijeru i postižemo najbolji izgled kože”, objašnjava doktorica i dodaje da kožna barijera igra ključnu ulogu kao prva linija obrane od štetnih sastojaka, te ju je važno očuvati.

Saznajte više o longevityju i drugim atraktivnim temama koje su dio programa drugog Women’s Weekenda i pridružite nam se od 7. do 10. ožujka u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Art kvartu u Rijeci!