Možemo li i kako postići rodnu ravnopravnost na poslu? Doznajte na panelu Žene u biznisu

Broj žena u upravama hrvatskih kompanije manji je od 19 posto, a postotak kompanija koje u upravama nemaju niti jednu ženu iznosi golemih 41 posto. Rezultati su to SheXO istraživanja – Žene u poslovnom svijetu koje su proveli Deloitte i Hrvatska udruga poslodavaca koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Women's Weekendu.

„Udio žena u upravljačkim strukturama, kako na globalnoj razini, tako i na domaćoj sceni, raste sporo, ali sigurno. U usporedbi s muškim kolegama, žene su zahvaljujući svojem psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnom i privatnom životu, pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima. Nije to moglo proći nezamijećeno čak ni u konzervativnim hrvatskim okolnostima. Doduše, brojke su daleko od, primjerice, prakse Švedske, gdje u upravama 50 posto državnih kompanija sjede žene“, stoji u opširnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 186 anketiranih iz upravljačkih struktura malih tvrtki i velikih kompanija, od kojih je čak 177 žena.

Podaci istraživanja ukazuju i na veliku razliku u plaćama. Na menadžerskim pozicijama žene zarađuju do 17 posto manje od svojih muških kolega, a generalna razlika u plaćama između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi između 8 i 12 posto.

Dodatne rezultate istraživanja Deloittea i HUP-a saznat ćemo upravo na Women’s Weekendu. Kakvi su stavovi, uvjerenja i razmišljanja žena i muškaraca iz upravljačke strukture hrvatskih tvrtki i velikih kompanija približit će nam Karla Grgić Totić, viša menadžerica u odjelu za upravljanje rizicima tvrtke Deloitte.

Zašto su žene i dalje manje plaćene od muškaraca? Zašto žene moraju uložiti mnogo više napora da bi stigle do iste pozicije kao i muškarci? Zašto su žene na razgovorima za posao češće izložene osobnim pitanjima? To su samo neka od pitanja o kojima će se povesti diskusija na panelu „Žene u biznisu“ koje će se održati odmah nakon predstavljanja rezultata istraživanja.

Nataša Novaković

Svoje osobne priče, zanimljive perspektive i stručne uvide na panelu će predstaviti vrhunske stručnjakinje i liderice – Nataša Novaković, direktorica za ESG u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ivana Mrkonjić, članica Uprave Hrvatske pošte, Helena Schmidt, partnerica u Odjelu poreza tvrtke Deloitte i Ivana Marković, glavna direktorica za segment privatnih korisnika iz A1 Hrvatska koje će se referirati na rezultate istraživanja, ali i odgovoriti na važna pitanja.

Ivana Mrkonić
Ivana Marković

Cilj otvaranja tema poput „Žene u biznisu“ je da se potakne podizanje svijesti među poslodavcima o važnosti inkluzivnih radnih okruženja i promicanje raznolikosti u upravljačkim strukturama. Istraživanja poput ovog nužna su kako bi mogli kontinuirano pratiti i napraviti evaluaciju napretka u postizanju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, ali i kako bi se mogli poduzeti konkretni koraci za uklanjanje prepreka s kojim se žene susreću u svom profesionalnom razvoju.