Mijenjati se kad ti ide dobro – hrabrosti ili ludost? Saznajte od Anite Letice, predsjednice Uprave Philip Morris Zagreb

Anita Letica već godinama predstavlja jednu od najmoćnijih žena u hrvatskom poslovnom svijetu. Njezina uloga nije samo rezultat pozicije u jednoj od najvećih duhanskih kompanija, već i njezinog kontinuiranog doprinosa zajednici i poslovnom sektoru, a priliku da poslušamo njezinu priču imat ćemo na ovogodišnjem Women's Weekendu.

Na panelu “Mijenjati se kad ti ide dobro – hrabrost ili ludost?” predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb podijelit će svoje iskustvo o uspješnoj karijeri u tvrtki Philip Morris Zagreb, koja je postigla značajan uspjeh na tržištu duhanskih proizvoda, prilagođavajući se promjenama u industriji i društvenim očekivanjima, ali i o tome kako stručnost, predanost i integritet mogu donijeti izvanredne rezultate čak i u najizazovnijim sektorima industrije. Razgovarali smo s Anitom Leticom o njezinom dolasku u Rijeku, ali i drugim aktualnim temama, kojih će se dotaknuti kao panelistica na Women’s Weekendu.

“Veselim se, ne samo ovom razgovoru, već cijelom vikendu sa zanimljivim programom, prilici da čujem tuđe perspektive te druženju s poznatima i upoznavanju novih ljudi. Kroz ovaj razgovor ću podijeliti vlastito iskustvo, ali kontekst je prvenstveno poslovni. Jer ono što mene uopće čini relevantnom sudionicom ovog programa je činjenica da već dugi niz godina uspješno vodim Philip Morris organizaciju i njeno poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji. Posebno je relevantno i intrigantno i da to radim u doba dok Philip Morris predvodi veliku transformaciju cijele industrije na globalnoj razini i predano slijedi svoju viziju stvaranja budućnosti bez dima cigarete. To podrazumijeva promjenu za sve punoljetne pušače, kojima sada možemo ponuditi bolji izbor od nastavka pušenja cigareta. S jedne strane, nadam se da moje iskustvo pokazuje koliko je važno biti spreman mijenjati se, čak i onda kad ti poslovanje ide iznimno dobro, a s druge strane koliko je promjena zahtjevna u kontekstu leadershipa pa ima i trenutaka kad je jako tanka granica između hrabrosti i ludosti”, rekla nam je Anita Letica uoči gostovanja na Women’s Weekendu.

Vjeruje da ima odgovornost za ostavljanje boljeg svijeta iza sebe i da danas nije opcija ostati po strani i ne činiti ništa. Dotaknula se i problema nejednakosti u poslovnom svijetu, ističući pozitivne promjene i prakse koje tvrtke poput Philip Morrisa provode.

“Nadam se da je danas svima vrlo jasno da biti društveno odgovoran više nije „nice to have“, već „must have“ osobina. Ne treba samo jadikovati i ljutiti se na njih nego poduzeti mjere i provesti konkretne promjene. Primjerice, u kontekstu društvene odgovornosti, često govorimo o problemu nejednakosti u poslovnom svijetu, osobito one između muškaraca i žena. Iako bi to trebalo postati uobičajeno, danas je još uvijek iznimka pa mogu reći da sam sretna što radim u kompaniji u kojoj već dulji niz godina imamo podjednak broj žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama, a uz to jedini imamo i Certifikat jednakosti plaća, koji potvrđuje da su kod nas muškarci i žene za iste poslove plaćeni jednako”, govori Anita Letica i dodaje kako je, osim pozitivnih promjena i praksi koje se provode interno, važan i doprinos koji dajemo zajednici u kojoj poslujemo i živimo.

Kada je riječ o poticanju mladih, posebno žena, u razvoju karijere, Anita Letica ih svojim primjerom, ali i savjetima, potiče da budu autentične, otvorene prema izazovima i prilikama te da se usude kreirati svoje prilike. Posebno ističe važnost vjere u sebe, manje samokritike i prihvaćanja pogrešaka kao dijela procesa učenja. Na pitanje o ulozi žena u poslovnom svijetu, posebno na visokim upravljačkim pozicijama, naglašava da uspjeh u poslu ne bi trebao ovisiti o spolu, već o sposobnostima i zaslugama pojedinca.