Vrijednosti su danas zanemarene i ponižene, samo zajedništvo donosi pomak

Jesmo li barem stigli na pola puta?, polazišno je pitanje panela s kojim je započela prva regionalna konferencija Women’s Weekend. Novinar i reporter Nove TV, Hrvoje Krešić, razgovarao je s tri iznimne sugovornice koje su, svaka iz svoje perspektive, svojim iskustvima najviše pridonijele osvjetljavanju potisnutih tema u javnom prostoru.

Glumica i aktivistica Milena Radulović napravila je izniman iskorak govoreći o vlastitom slučaju i cjelokupnom sudskom procesu koji je snažno odjeknuo u cijeloj regiji i potaknuo mnoge mlade žene da progovore o zlostavljanju, bez osude i stigmatizacije. ”Nikad se nisam pokajala, iako se moj život jako promijenio, jer su me žene prepoznale kao heroinu i hrabru ženu. I danas, nakon dvije godine, razumijem da to nikada niti nije bila stvar izbora, to se jednostavno trebalo tako dogoditi. Moj primjer je primjer i uvid svakoj ženi koja se nađe u sličnoj situaciji u proces koji će ih potaknuti da idu dalje.’, poručila je Milena Radulović. “Ne samo ženske, već obiteljske, zajedničke vrijednosti su danas zanemarene i ponižene. Tek kad se zajedno umreže muškarci i žene dogodi se kampanja s pravim odjekom“, rekla je Radulović te ipak zaključila da se napredak društva osjeća, iako najčešće loše pojave otvaraju put za cijelo društvo.

Mileninu je priču u medijskom prostoru među prvima podržala spisateljica i kolumnistica Glorije Milana Vlaović Kovaček, koja je govorila o tome boje li se muškarci uspješnih žena te je pozvala muškarce da otvore mjesto i ženama i daju im za  stolom barem malo vode dok sami ispijaju već treći koktel. „Apsolutno je potrebna muškost, ali treba dati prostora i ženama“, poručila je Vlaović Kovaček.

Urednica Lola magazina i portala oslobođena.ba Brankica Raković ističe kako žene na papiru izgledaju sjajno, no u cijeloj regiji vidimo da realna slika ima ipak drugačiju sliku jer još uvijek muškarci govore o tome što je normalno za žene. „U primjerima nasilja i ubojstava vidimo kako su sudski procesi puno rigorozniji prema ženama nego prema muškarcima. Ali, jednako tako, ne treba zaboraviti da su često i žene spremne jedna drugoj tražiti manu i time jedna drugu sputavaju na putu prema naprijed.“, istaknula je Raković i pozvala žene da svakog dana pronađu barem tri žene koje će pohvaliti i podržati u businessu.