Što ESG znači za žene i zašto je raznolikost poželjna

Filozofija ulaganja poznatija pod nazivom ESG u kojoj se, prilikom ocjenjivanja tvrtke, uzima u obzir maksimizacija povrata uloženog, ali i standardi društvene odgovornosti, trenutno je goruća tema svih kompanija. Uzimajući u obzir kriterij zaštite okoliša, društveni kriterij i kriterij upravljanja, Andreja Dobra, voditeljica ESG programa u A1 Hrvatska na Women’s Weekendu je govorila o tome što ESG znači za žene, kako je upravo ESG potaknuo diskusiju o raznolikosti, ali i o tome kako kompanije postaju održive.

Predstavljajući nešto što ostaje, ESG nije samo trenutni hit ili riječ nego dugoročni standard svakog poduzeća. Već sada su donesene regulative na nivou Europske unije prema kojima će svaka kompanija biti primorana krenuti u tom smjeru i davati na važnosti održivosti i kriterijima ESG-a, u čemu su glavni sudionici sami investitori. Kako kaže Andreja Dobra, u  A1 Hrvatska i A1 Makedonija postoje specijalizirani timovi koji se bave ovim programom i obuhvaćaju predstavnike iz svih branši, stavljajući pritom naglasak na različitost. Digitalne vještine i različitosti obilježavaju društveni segment ovog programa te, naglašavajući kroz cijelo predavanje različitost, Dobra ističe kako ona nije zastupljena samo po pitanju spola, već i obrazovanja, godina i slično. Također iznosi činjenicu da je tim inovativniji što je različitiji, jer time može kreirati dodatnu vrijednost i dovesti do boljeg performansa same kompanije.

Zašto se zapravo o ovome priča na ovogodišnjem Women’s Weekendu? „Na razini Europske unije 32% žena je na upravljačkim pozicijama, dok je Hrvatska ispod 30%. Što se tiče ICT-a žene zastupaju samo 17%” i o tome treba pričati“, kaže Andreja Dobra, istaknuvši da, kada želimo nešto pokrenuti i provesti u djelo, o tome moramo i govoriti. Kako pokrenuti promjenu i utjecati na ove brojke? Jedan od primjera je i novi program A1 Hrvatske – STEMfemme – osmišljen s ciljem poticanja i uvođenja žena u ICT industriju i pružanje prilike djevojkama da odrade praksu. Uz to, STEMfemme Junior program pruža priliku djevojčicama da se od malena upoznaju sa sastavnim dijelovima ITC-a i zainteresiraju se te u budućnosti povećaju broj žena na tržištu rada.
Što kasnije kreneš, bit će teže, zaključila je Dobra i potaknula osvještavanje ljudi da kao pojedinci mogu napraviti promjenu u poslovanju i procesu.