Nemojte propitivati jeste li pametne – nijedan muškarac to ne čini

Pitanje ravnopravnosti žena u hrvatskoj politici nezaobilazna je tema, posebno kada znamo da je u Hrvatskom saboru zastupljeno tek ¼ predstavnica ženskog spola, a na razini lokalne politike još i manje, tek jedna petina. Ova vruća tema otvorena je i na Women’s Weekend regionalnoj konferenciji panelom pod naslovom Ravnopravnost u političkoj areni, stvarnost ili fikcija? u kojoj je dinamičnu raspravu sa sugovornicama poveo novinar i poduzetnik Petar Štefanić, okupivši četiri gošće, tri iz lijevog političkog spektra i jednu iz centra.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac je navela je kako je u ovom trenutku omjer muškaraca i žena podjednak, ali ne može zanemariti da se posprdan narativ poput narikače, nervozne čivave, slatkice i sl. posljednjih 15 godina uvijek intenzivira kad je omjer žena u Saboru veći. Na to je nužno reagirati, jer takav diskurs slušaju i dječaci u osnovnoj školi koji iz toga uče, poručila je Glasovac.

Predsjednica odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Marija Selak Raspudić nije pobornica kvota, a za ilustraciju ističe i jedan primjer pitanja koje je postavljeno na sjednici Odbora od strane predvodnika političke stranke za koju kaže da privlači više muškaraca, ali se istodobno žali da ne mogu plaćati kazne zbog kvota, jer se ne financiraju iz proračuna kao vladajući. Iako je ovaj slučaj izazvao negativne reakcije, Selak Raspudić je pitala možemo li se i prema tome postavljati otvoreno?

Saborska zastupnica Sandra Benčić seslaže da brojke nisu sve, ali pokazuju stanje svijesti o pitanju ravnopravnosti muškaraca i žena u politici. Neki radije plaćaju kazne, nego da imaju adekvatan broj žena, dok drugi gledaju čak i kako to izbjeći pod krinkom privlačenja muške politike, iako upravo tolerancija na netoleranciju uništava sve što je liberalno. „Jednakost je zagarantirana Ustavom i pri tome ćemo ostati.“ zaključila je Benčić.

Žustru raspravu izazvao je i aktualni fenomen Molitelja na koji je posebno reagirala zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan. „Pitanje vjere je obiteljsko pitanje i vrlo intimno, što poštujem, ali ne mogu tolerirati da mi oni dokidaju pravo kao ženi na izbor i pravo o svom tijelu.“, nastavila je Krpan istaknuvši kako je svaki oblik nasilja nedopustiv te da se glas žena treba čuti. „Nemojte propitivati jeste li pametne, jer se nijedan muškarac ne pita je li pitao nešto pametno.“, kaže Krpan.

Zaključila je da je generalno pitanje o kvaliteti žena u politici uvredljivo, jer se nikada ne raspravlja o tome je li neki muškarac kvalitetan da bi se bavio politikom, kao i da bi se u lokalnoj politici trebali svi povesti primjerom grada Rijeke.