Menopauza – promjena za koju kronično nedostaje razumijevanja i podrške

Menopauza je neizbježna životna tema koju prolaze sve žene, ali indirektno utječe na puno širi krug ljudi. Sa čime se sve na tom putu žene susreću, zašto se o menopauzi još uvijek ne govori otvoreno i kako su žene u menopauzi prihvaćene u radnoj okolini, samo su neka od pitanja postavljena na panelu „Nema pauze u menopauzi“.

„Jedan od razloga intenzivnijeg dijaloga o menopauzi je i to što se do nedavno nismo susretali s ovim društvenim problemom.“, istaknula je doktorica genomske medicine na University of Cambridge, Staša Stanković. Naime, pojasnila je, naše su majke i bake rađale ranije, dok žene danas odgađaju materinstvo, čime raste potreba da se o menopauzi i očuvanju fertiliteta više govori. Biologija je jako okrutna prema ženi koja, za razliku od muškarca, gubi plodnost čak deset godina prije menopauze, a uz to menopauza otvara vrata i drugim bolestima. Iako trenutno ne postoje načini dijagnosticiranja koje upućuje kad će nastupiti razdoblje menopauze, znamo da čak 60% našeg DNK određuje vrijeme kada će koja žena ući u menopauzu. „Ohrabruje vijest da se upravo radi i na razvoju dijagnostike koja će biti svojevrsna revolucija za rano otkrivanje menopauze i pravovremeno planiranje trudnoće.“, najavila je Stanković.

Najbolji dokaz da život itekako može biti dinamičan upravo je inspirativna priča Ironwoman Đurđice Orepić koja je počela trčati sa svojih 47 godina i postala ovisnicom o tom sportu. U osam godina osvojila je 11 Ironmana i danas govori kako je svaki njezin stres bio popraćen simptomima menopauze o kojima govori vrlo otvoreno, bez imalo zadrške, jer ih je iskusila na najsuroviji način, bez filtera, tijekom natjecanja – od neočekivanih krvarenja, upaljenih tetiva i ostalih simptoma.

Svjedoci smo poslovnog okruženja koje ulaže napore u inovativne modele poslovanja kojima se nastoji još više približiti mladima i privući talentiranu mladost u kompanije. A što u takvom okruženju sa starijim ženama? Ovo pitanje dobiva posebnu dimenziju kad znamo da menopauza utječe na pamćenje, koncentraciju i još mnogo toga. „Glorificiramo mladost, a o starosti i ne govorimo.“, dodala je direktorica Prime time komunikacija Nevena Rendeli Vejzović te pitala je li menopauza i dalje svojevrsni tabu, iako više od polovine svjetskog stanovništva prolazi kroz ovu promjenu?

„Još uvijek je više ili manje, ovisno o sredini, tema menopauze negativno obojana, a prisutan je i sram o starenju pa je prirodno da žene ne govore o tome u poslovnoj sredini kako ne bi imale strah od reakcije poslodavaca.“, pojasnila je prof. dr.sc. Marina Šprem Goldštajn, subspecijalist humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije. Upozorila je da nam kronično nedostaje inovativnog pristupa u predstavljanju ove teme u razgovoru sa ženama te poručila da je iznimno važna podrška u radnoj sredini te primjeren odgovor na ženine potrebe.

Naime, uz sve navedeno, očite su i promjene na koži koje dolaze pod ruku s nedostatkom estrogena,poputsuhoće,gubitka tonusa i čvrstoće,  istaknula je prof. dr.sc. Marija Kaštelan, pročelnica Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ipak, danas postoji niz preparata kojima se koža može i treba održavati. Svjetlana Arh, ACD Medical direktorica spomenula je kako VICHY posebnu pažnju pridaje očuvanju zdravlja kože i istraživanjima kako bi razvio načine i proizvode kojima pomaže ženama zadržati kožu lijepom i zdravom, a pritom zadržao holistički pristup. Svi ti primjeri ulijevaju nadu da ćemo se u skoroj budućnosti i s menopauzom moći puno ravnopravnije nositi.