Ljepotu treba naglasiti, ali ne i pretjerivati u tome

Četiri različite žene impresivno dobre sinergije sudjelovale su u panel raspravi ”O čemu žene lažu?”. Osnivačica i direktorica Poliklinike Estera Ana Volk, kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Veljača, dermatologinja Croatia Poliklinike Vesna Utješinović Gudelj te glavna urednica Story.hr Ena Domić Čaldarević otvorile su diskusiju pod vodstvom moderatorice, osnivačice Stiluete, Marije Mažar. Povratak Sarah Jessica Parker u Seks i gradu nakon više od 15 godina izazvao je burnu reakciju na društvenim mrežama zbog  njenog izgleda. Smije li ona ostariti? Utješinović Gudelj ističe da se načinom starenja prezentiramo, jer je prvi kontakt predstavljanje naše vanjštine. Sve nakon toga je osobnost, sinergija osobnosti i vanjštine i nešto je što je iznad svega prepoznatljivo. „Pojam ljepote se mijenja i sve što danas vidimo i slušamo je dalo priliku da se trend lijepog naglašava, što je dobro, ali ne i pretjeranost u tome”, rekla je Utješinović Gudelj.

Jelena Veljača je dodala kako Sarah Jessica Parker izgleda odlično i da nikada nije bila klasična ljepotica, s obzirom da ”…ako slaviš svoje vrijeme kao Parker možeš samo biti senzacionalna”. Domić Čaldarević tvrdi kako sve zvijezde žele izaći u najboljem izdanju te, iako postoje one koje slave prirodan izgled, svejedno žele biti ponekad fotošopirane. ”Nažalost, nefotošopiranu naslovnicu nećemo vidjeti još dugo vremena”, kaže Domić Čaldarević.

Ana Volk pak navodi kako je sada trend ljepote povoljan, što znači da žene teže prirodnom izgledu, što traži čak i tržište. Kao dermatologinja koja se svakodnevno susreće sa pacijenticama različitih životnih dobi, Gudelj Utješinović kaže kako se većina mladih žena okreće korekcijama jer žele pratiti trend, dok žene u zrelijoj dobi to čine zbog sebe i zaključuje: ”Tko ustvari laže? Je li ta laž opravdana i treba li sve biti lažno? Svaka bora je nastala iz nečega i ona je život te to treba podržati”.

Veljača pruža podršku estetskim zahvatima i svemu što ženama pomaže da se osjećaju bolje te se pita kada će se teme oko prihvaćenosti estetskih korekcija maknuti sa stola. Trebamo biti podrška jedan drugoj, pružati si savjete i usmjeravati se, žena ženi ne smije biti vuk, zaključile su panelistice i potaknule na veću međusobnu komunikaciju i podršku. ”Mi žene prešućujemo, ali i lažemo, jer se želimo zaštiti. Bilo bi lijepo da živimo u svijetu gdje ne moramo lagati i u kojemu nas muškarci i okolina ne osuđuju svakodnevno zbog izgleda“, poručila je Volk.