Hibridni model rada ženama otežava napredak

Kreću li se vaše organizacije putem prema rodnoj ravnopravnosti i što poslovni lideri uopće mogu napraviti po tom pitanju?, na predavanju u okviru Women’s Weekenda otkrila je Helena Schmidt, partnerica u odjelu poreza tvrtke Deloitte. ”Svatko od nas tko je poslodavac ili ima tim ljudi s kojima radi i surađuje ne može ignorirati ovu temu”, na samom početku istaknula je Schmidt i predstavila istraživanje koje je proveo Deloitte na uzorku od 5000 žena u 10 zemalja u razdoblju od kraja studenoga 2021. do kraja veljače 2022. godine.
”Ono oko čega vodimo brigu jest razina stresa koja se javlja kod žena kao rezultat nezadovoljstva na radnom mjestu. 53% žena kaže da je nivo stresa viši nego godinu prije, a više od 50% ih se osjeća premoreno. Trećina ispitanica je uzela pauzu da se sastanu same sa sobom, a manje od polovice ih je voljno razgovarati o tome”, rekla je Schmidt, naglašavajući kako to ne bi smjela biti tabu tema. Zabrinjavajuća činjenica jest da samo 10% žena planira ostati kod trenutnog poslodavca u sljedećih 5 godina te da je, uz stres, uznemiravanje na poslu jedna od pojava kojoj treba posvetiti pažnju i rješenje.

Vrijeme pandemije donijelo je spontanu reakciju koja je otvorila mogućnost novim modelima rada. Rezultati pokazuju kako je samo 33% poslodavaca ponudilo fleksibilne radne aranžmane, a one žene koje su to željele zatražiti imale su strah od negativne reakcije. Strah koji se veže kod zaposlenica uz tu mogućnost jest da će raditi više nego što su plaćene. Također, novi model načina rada jest hibridni koji se ispostavio ne tako pozitivan za daljnji napredak u radu i karijeri žene, jer se žene vrlo teško mogu isključiti iz poslovnog načina rada na onaj privatni, opušteni.

Podijelivši tvrtke na Ladies behind, gdje zaposlenice imaju smanjenu mogućnost napretka, dobivanja godišnjeg odmora te je veća rotacija zaposlenika te Gender Equality Leaders, u kojima je moguće napredovati prema zaslugama te da karijera ide smjerom kojim pojedinac želi, Schmidt je pozvala sve poslodavce da razmišljaju o navedenom, razgovaraju sa svima u radnom okruženju i provode anonimne upitnike kako bi dobili stvarnu sliku i ostvarili napredak.